Brezplačni programi (freeware)

Spoštovani,

v nadaljevanju boste našli vse potrebne informacije o brezplačni programski opremi, s pomočjo katere lahko v celoti sodelujete v digitalnem svetu: operacijski sistemi, pisarniške zbirke, spletni brskalniki, e-pošta, programi za stiskanje (komprimiranje) podatkov, programi za predvajanje video in avdio, multimedia kodeki, programi za delo s fotografijami in grafičnimi datotekami. Nekateri programi navedeni spodaj, razen, da so brezplačni (ang: freeware), so odprte kode (open source) oz. koda programa je na voljo vsem zainteresiranim za preučevanje, spreminjanje in nadaljno distribucijo.

Dobrodošli so vsi predlogi za koristne in brezplačne računalniške programe, kontaktirate nas lahko na e-poštni naslov: info@ITdesk.info, kako bi program dodali na seznam. Hvala!

Operacijski sistem

Najbolj razširjen brezplačen operacijski sistem je Linux. Obstajajo različne verzije, ki jih imenujemo distribucije Linuxa, proste za uporabo in spreminjanje, ki so prilagojene različnim vrstam uporabnikov. Na strani www.linuxzasve.com so opisane najbolj priljubljene distribucije Linuxa in povezave na uradno spletno stran, iz katere lahko distribucije Linuxa prenesete, naučite, kako namestiti na računalnik. Prav tako lahko najdete druge koristne informacije v zvezi z Vašim, morda v prihodnosti, najbolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slovenski portal za Linux: www.slolinux.si.

 

Pisarniška zbirka

Pisarniška zbirka je zbirka programov, namenjena  urejanju dokumentov na osebnem računalniku. Zbirka nasplošno vsebuje programe za urejanje besedil, preglednic, predstavitev, vektorskih slik, matematičnih enačb in podatkovnih zbirk. Za domače uporabnike  so te zbirke lahko zelo koristne, zlasti za akademske oz. šolske potrebe posameznikov.

Naslednji programski paketi so vrhunske kakovosti in stojijo »rame ob rami« komercialnim pisarniškim zbirkam:

• OpenOffice.org

– na naslednji povezavi si lahko ogledate video predstavitev o namestitvi in ​​uporabi zbirke pisarniških programov: www.itdesk.info/namestitev-openoffice-org

– Več na strani Wikipedije: http://sl.wikipedia.org/wiki/OpenOffice.org

slovensko Openoffice.org različico lahko prenesete na tej strani: www.openoffice.org/sl/

• LibreOffice – več na strani:

• OpenOffice za otroke (9-12 let)

 

Spletni brskalniki

Brez spletnega brskalnika je nemogoče “surfati” po internetu,  obiskati spletno stran. V nadaljevanju tako seznam povezav do strani, iz katerih si lahko prenesete spletni brskalnik po svoji izbiri:

 • Mozilla Firefox

 • na tej povezavi si lahko ogledate video predstavitev o namestitvi in ​​uporabi tega brskalnika: www.itdesk.info/namestitev-spletnega-brskalnika-mozilla-firefox/

  Mozillo Firefox lahko prenesete na naslednji povezavi: http://mozilla.si/. Povezava vodi na stran proizvajalca programske opreme kjer boste našli veliko zanimivih stvari, povezanih z Mozillo Firefox.

• na naslednji strani Wikipedije, boste lahko izvedeli več o tem brskalniku: http://sl.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Firefox.

 • Opera – na  http://www.opera.com/  spletni strani lahko izveste več o spletnem brskalnika Opera in ga prenesete na svoj računalnik.

 • Google Chrome – na www.google.com/chrome-si  spletni strani lahko izveste več o  spletnem brskalniku Google Chrome in ga prenesete na svoj računalnik.

• Safari – na  http://www.apple.com/safari/  spletni strani lahko izveste več o  spletnem brskalniku Safari in ga prenesete na svoj računalnik.


Poštni odjemalci

Pošto lahko preglejujete in urejate na brezplačni spletni storitvi (on-line servis) kot so Gmail ali Yahoo!, lahko pa prenesete na svoj ​​računalnik. Pogosto, kadar zakupite povezavo z internetom prek internetnega ponudnika, vključno dobite tudi  e-poštni naslov. Da bi lahko uporabljali e-poštni naslov, je potrebno imeti nameščen e-poštni odjemalec.

Eden od najbolj priljubljenih brezplačnih poštnih odjemalcev je Mozilla Thunderbird.

 • video predstavitev o tem, kako namestiti in uporabljati Mozilla Thunderbird je na voljo na tej povezavi: www.itdesk.info/namestitev-uporaba-mozilla-thunderbird/

 • program lahko prenesete na: https://www.mozilla.org/en-US/thunderbird/  in še več o njem lahko najdete na tej povezavi Wikipedie: http://sl.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Thunderbird

 

Program za stiskanje (kompresija) podatkov

Kadar želite poslati več datotek hkrati preko e-pošte (priloga) ali želite datoteko samo stisniti, kako bi zasedla manj prostora na trdem disku, potrebujete program za stiskanje podatkov. Če želite izvedeti več o uporabi programa za stiskanje, si poglejte dve predstavitvi Modula 2:

7-zip je brezplačen program za stiskanje/razširjanje

 

Multimedija

Računalniki se pogosto uporabljajo za poslušanje glasbe in gledanje filmov. Da bi lahko predvajali avdio in video datoteke, je potrebno imeti nameščen program za pregledovanje avdio in video datotek ter nameščen ustrezen kodek.

Programi za predvajanje video in avdio zvoka:

VLC – na spletni strani  www.videolan.org/vlc/  lahko prenesete namestitveni program VLC media player-ja in izveste več o programu (priporočljivo za video datoteke)

Gomb – na spletni strani www.gomlab.com/eng/GMP_download.html lahko prenesete namestitveni program Gomb player-ja in izveste več o programu (priporočljivo za video datoteke)

Winamp – na spletni strani  www.winamp.com/ lahko prenesete namestitveni program Winamp player-ja in izveste več o programu (priporočljivo za avdio datoteke)

BSplayer – na spletni strani  www.bsplayer.com/ lahko prenesete namestitveni program BSplayer-ja in izveste več o programu

 

Multimedijski kodek:

K-lite codec

 

Programi za delo s fotografijami in grafičnimi datotekami  (2D/3D)

  • Inkscape – na spletni strani http://inkscape.org lahko prenesete namestitveni program Inkscape in izveste več o programu
  • gimp – na spletni strani  www.gimp.org lahko prenesete namestitveni program gimp in izveste več o programu
  • IrfanView na spletni strani www.irfanview.com lahko prenesete namestitveni program IrfanView in izveste več o programu
  • Blender na spletni strani www.blender.org lahko prenesete namestitveni program Blender in izveste več o programu

 

Protivirusni programi

Protivirusna zaščita je nujno potrebna pri surfanju po internetu in pri uporabi prenosnih medijev. Več o zaščiti pred virusi in drugimi zlonamernimi programi je mogoče najti v priročniku osnovnih pojmov informacijske tehnologije, v poglavju o varstvu pri uporabi IKT tehnologije, na povezavi: www.itdesk.info/prirocnik_osnovni_pojmi_informacijske_tehnologije.pdf .

Video predstavitev, ki prikazuje iskanje, namestitev in ​​uporabo brezplačnega programa si lahko ogledate na tej povezavi: www.itdesk.info/namestitev-uporaba-brezplacnega-anti-virus-programa.

_________________
Prevedla: Elfrida Berger

_________________

Copyright © 2012-2023 ITdesk.info All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.